Recept: feestelijke koekjes

27 december 2016
Tijdens mijn Erasmus heb ik eindelijk weer eens wat gebakken. Ik vind niets leuker dan koekje of taart bakken - en uiteraard de kom met deeg leeg likken - maar toch heb ik het afgelopen jaar amper gedaan. In Barcelona bakte ik met Katrin uit München 3 soorten (kerst)koekjes: zandkoekjes met confituur, Duitse chocoladekoekjes en zandkoekjes met glazuur. Hoog tijd om receptjes te delen dus!


ZANDKOEKJES MET CONFITUUR



ingrediënten
 1/2 vanillestokje
 1/2 ei
• 25 g vanillesuiker
• 50 g kristalsuiker
• 75 g boter op kamertemperatuur
• 150 g bloem
• een snuifje zout
• confituur naar keuze

werkwijze
{1} Meng de boter met de vanillesuiker en suiker.
{2Snijdt het vanillestokje in de lengte open. Schraap de zaadjes eruit en doe ze bij de boter.
{3} Voeg het ei en snuifje zout er aan toe.
{4Doe er lepel per lepel de bloem bij.
{5} Maak een bol van het deeg. Verpak het in huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.
{6Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. 
{7Steek de koekjes uit met een vormpje. Let op, sommige koekjes moet je ook uitsteken in het midden.
{8} Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
{9} Eens ze afgekoeld zijn, kan je de 'setjes' gaan vormen. Neem een koekje zonder opening, besmeer de bovenkant met confituur en leg er een koekje met opening op.
{10} Vul nadien ook de opening met confituur.


CAROLINZ SCHOKOHERZEN



ingrediënten
 1 ei
 1 tl cacaopoeder
• 1/2 vanillestokje
• 65 g gemalen amandelen
• 100 g gemalen chocolade
• 100 g suiker
• 125 g bloem
• 125 g boter op kamertemperatuur

werkwijze
{1} Meng alle ingrediënten onder elkaar tot een stevig deeg.
{2Stop het deeg een uur in de koelkast.
{3} Rol het deeg open tot het een dikte van 0,5 cm heeft.
{4Steek dan de vormpjes uit.
{5} Leg ze op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven voor 8 minuten.


ZANDKOEKJES MET (OF ZONDER) GLAZUUR



ingrediënten
 1/2 vanillestokje
 1/2 ei
• 25 g vanillesuiker
• 50 g kristalsuiker
• 75 g boter op kamertemperatuur
• 150 g bloem
• een snuifje zout
• glazuur
sprinkles

werkwijze
{1} Meng de boter met de vanillesuiker en suiker.
{2Snijdt het vanillestokje in de lengte open. Schraap de zaadjes eruit en doe ze bij de boter.
{3} Voeg het ei en snuifje zout er aan toe.
{4Doe er lepel per lepel de bloem bij.
{5} Maak een bol van het deeg. Verpak het in huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.
{6Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. 
{7Steek de koekjes uit met een vormpje.
{8} Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
{9} Versier de koekjes tenslotte met glazuur (bloemsuiker gemengd met water) en sprinkles.

* * *

Hoe waren jouw feestdagen tot nu toe?

Lots of ♡,
Florence

13 opmerkingen:

  1. Ah ziet er leuk uit! Ik ben gister naar de film geweest en daarna uit eten! 1e kerstdag vierde ik bij mijn schoonfamilie. Hoop dat jij ook fijne dagen gehad hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat onwijs schattig zien ze eruit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een mega leuke koekjes, ze zien er in ieder geval erg smakelijk uit! X

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze zien er echt zo schattig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooh, hoe schattig allemaal!
    Ze zien er superlekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit ziet er echt ontzettend lekker uit, vooral die koekjes met confituur in! :) X

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat super leuk gedaan! Het ziet er ook nog eens lekker uit, kon ik ze maar uit mijn beeldscherm pakken, haha xx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh het ziet er zo lekker zo lekker uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oeh, ziet er super lekker uit. Die koekjes met confituur... yum. Ik krijg er gelijk honger van. Oeps :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ohh wat ziet dit er feestelijk en leuk uit! Altijd als ik koekjes ga bakken komt het er nooit zo uit te zien en zit de keuken (en ik zelf) er helemaal onder haha! Maar als ik deze foto's zie krijg ik spontaan weer dat gevoel dat ik als kind altijd had.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. O jee, wat ziet dat er allemaal lekker uit! De koekjes met confituur zien er wel heel erg smakelijk uit. Ik merk dat ik dit jaar eigenlijk niet heel veel heb gebakken, ik wil dat volgend jaar zeker meer doen! Fijne jaarwisseling alvast <3

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh wat leeeuk! Vooral die eerste, die doen me altijd denken aan Duitsland. Geen idee waarom maar vind het echt Duitse koekjes hahah

    BeantwoordenVerwijderen
  13. aah wat zien ze er leuk uit!! Veel plezier vanavond!

    BeantwoordenVerwijderen