Een terugblik op mijn Erasmusavontuur

27 januari 2017

Bijna 5 maanden geleden knuffelde ik de katten voor het laatst, sliep ik nog één keer in mijn bed en nam ik afscheid nam van familie en vrienden. Het leek net alsof het gisteren was, en toch zit er zo'n lange periode tussen. Ongelooflijk dat mijn Erasmusavontuur al voorbij is. Maandag landde ik weer op Belgische bodem, waar ik nu toch wel eventjes blijf. Toch wil ik nog enkele levenslessen uit Barcelona op een rijtje zetten!
alle begin is moeilijk
Ik weet nog goed dat ik op 1 september het kantoor binnenstapte bij de vrouw die me naar mijn kot zou brengen. Mijn kot was blijkbaar niet beschikbaar, hoewel we wel betaald hadden. Super begin van mijn Erasmusavontuur. Ik bleef bij mama op hotel slapen, ze moest zelfs een aantal dagen langer blijven omdat ik nog steeds geen alternatief had. Gelukkig vonden we dan toch een leuke residentie waar er nog een plekje vrij was. Boeken die handel! Na die moeilijke start verliep de rest gelukkig moeizaam.
koken is best leuk
In Barcelona heb ik pas echt geleerd om te koken. Voordat ik naar daar vertrok, was ik absoluut geen keukenprinses. Meestal kookte mama voor me in België, dus leerde ik in Spanje op mijn eigen benen staan op dat vlak. Ik maakte een aantal lekkere dingen klaar, maar helaas had ik niet alle keukenmateriaal om sommige gerechten klaar te maken. Die recepten heb ik dan maar opgeslagen in mijn computer, zodat ik ze hier in België kan uittesten.


minder cola, meer water
Vroeger dronk ik in België soms dagelijks een heel flesje Coca-Cola leeg. Heel ongezond, ik weet het. Gelukkig had ik op kot niet zo'n hele grote koelkast, dus kocht ik er geen cola. Zo dronk ik gewoon dagelijks water, af en toe een colaatje als ik uitging. Ik hoop dat ik dit in België kan volhouden!
dipjes zijn tijdelijk
Ik sta zelf heel optimistisch in het leven, maar helaas heb ik Barcelona een paar serieuze dipjes gehad. Soms iets te vaak naar mijn goesting, en zonder 'deftige' aanleiding. Waarschijnlijk was het misschien omdat ik wat heimwee had naar huis, België miste of iets anders. Het was gewoon lastig dat als je in het buitenland woont, niemand hebt om eens goed te knuffelen als het even niet meer gaat. Gelukkig waren die dipjes maar tijdelijk en gingen ze snel voorbij.

Barcelona is echt wel mega groot
In België doe ik er ongeveer een veertigtal minuten over om naar school te reizen. Tijdens mijn Erasmus deed ik dat ook. Een groot verschil: in België reisde ik van Antwerpen naar Mechelen, in Spanje zat ik na die metro- en busrit gewoon nog steeds in Barcelona. Zo zie je maar wat een grote stad Barcelona is!


emoties tonen mag
Afgelopen zaterdag, 2 dagen voor mijn terugreis, begon ik ineens spontaan te wenen. We zaten te lunchen op de bovenste verdieping van het warenhuis El Corte Inglés. Er was geen aanleiding, niks. Hoewel: misschien zat het adembenemende uitzicht er wel voor iets tussen. Ik realiseerde me plots echt dat ik er bijna 5 maanden heb gewoond. Gelukkig veranderden de plotselinge tranen snel in een glimlach. Een lach van blijdschap dat ik dit heb mogen doen! Toch had ik maandag 23 januari, de dag van mijn definitieve vertrek, tranen in mijn ogen op de luchthaven...
hard werken wordt beloond
Mijn examenperiode was best wel zwaar. De leerstof zelf was heel interessant, maar voor sommige vakken was de hoeveelheid echt te veel. Ook het feit dat het niet in je moedertaal is, maakt het er niet makkelijker op. Hoewel ik af en toe een vertaling moest opzoeken, bevielen de Engelstalige en Spaanstalige lessen me goed. Voor en na mijn Erasmus moest ik een taaltest afleggen, om te kijken of ik gevorderd ben op vlak van de Engelse taal. Met succes: mijn niveau voor Engels is momenteel eentje hoger dan voor mijn vertrek! Nog leuker nieuws: ik ben trouwens geslaagd op al mijn examens, dus (voorlopig) nog geen herexamens voor mij in augustus! Santé!


wat ik veel meer had willen doen
• op het strand gaan zonnen
• meer foto's maken met mijn reflexcamera
• vroeger opstaan en gaan slapen
• meer hotspots ontdekken
• koekjes bakken (klik voor leuke receptjes)Barcelona en mijn Erasmus zijn voor mij een leerrijke, positieve en onvergetelijke ervaring geweest. Ik ben heel blij dat ik die kans om in het buitenland te studeren gegrepen heb, maar ben ook wel om terug thuis te zijn. Eigenlijk ben ik zowel een reisduif als huismus. Ik ontdek graag nieuwe plaatsen waar dan ook, ben graag onderweg naar onbekende bestemmingen maar ben ook graag thuis, in een vertrouwde omgeving. Toen ik uit Spanje vertrok poste ik op Facebook volgende quote: "This is not a goodbye but a see you soon". En dat is ook zo, als ik de tijd heb en ik een betaalbare vlucht vind, ga ik meteen terug! Barcelona is mijn tweede thuis vanaf nu. <3

* * *

Ben jij ooit al eens heel lang van huis weggeweest?

Lots of ♡,
Florence

8 opmerkingen:

 1. Wat een mooie terugblik <3. Super bijzonder om dit mee te maken! En ik had precies hetzelfde tijdens mijn exchange hoor, af en toe even een dipje en echt last van heimwee. Hoort er allemaal bij! Maar wat zijn er veel mooie momenten en leer je veel over jezelf. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te lezen, echt een mooie terugblik. Ik zie veel ervan terug in mijn eigen Erasmusperiode. Ik dacht dat die dipjes vooral bij het begin hoorden, maar nu weet ik dat het er gewoon bijhoort dat ik me na 4 maanden nog steeds af en toe rot voel. En erg is dat niet, want er staan zoveel mooie momenten tegenover. Ik hoop dat je een heel fijne tijd heb gehad en en het nu ook weer leuk in België gaat hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had tijdens die twee keer langere tijd in het buitenland ook soms last van dipjes, meer dan in België en ook vaak zonder duidelijke reden. Ik denk dat dat erbij hoort en zoals je zegt, je hebt dan ook niet meteen iemand vertrouwd om je heen om je te knuffelen. Wat goed dat je het er meestal wel enorm naar je zin had! Ik kan je alvast één iets vertellen: eenmaal je in Barcelona gewoond hebt, zal je voor altijd de drang hebben om terug te keren. Ik spreek uit ervaring ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah wat bijzonder om te lezen, ik heb eigenlijk geen dipjes gekend in IJsland. Misschien ook omdat ik bij allemaal studenten in een huis woonden en we een hechte vriendengroep werden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat gaaf om te lezen! Ik herken je ervaringen heel erg, dat het aan de ene kant GEWELDIG is, en dat je er zo veel van leert en zo veel fijne herinneringen meeneemt, maar dat er zeker ook moeilijkere momenten zijn geweest. Uiteindelijk maakt die combinatie het ook tot een onvergetelijke ervaring, natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow prachtige terugblik! Wat heb je een mooie lijst gemaakt. Ik snap je dip hoor, ik bedoel in het buitenland. Het is wel iets. En over water gesproken, ik drink nu ook veel minder prik. Echt een hele leuke post!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuk om je gedachten en ervaringen te lezen! Koken kan ik zelf ook totaal niet, dus dat wordt wat als ik zelf op Erasmus ga binnen een paar jaar, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super leuk geschreven! Misschien dat ik ook eens een variant erop maak, hoewel mijn Erasmus avontuur al twee jaar achter me ligt ^^ ik herinner me het nog zo!

  BeantwoordenVerwijderen